Okul Dönemi Çocukların Beslenmesi
Okulların başlamasıyla beraber anneler ve babaların en çok aklına takılan konulardan birisi okul çağı çocuklarının beslenmeleri.Okul çağı çocukluk dönemi fiziksel,mental ve psikolojik gelişim açısından çok önem arz etmektedir.Anne ve baba denetim ve gözetiminden ayrı zaman geçiren çocuk okulda farklı bir ortamda günün uzun bir zamanını geçirmektedir.Bu ortam çocuklarımızı olumlu ve olumsuz anlamda etkilemektedir.Olumlu anlamda etkileri artırmak ve olumsuz anlamda etkileri en aza indirmek bizlerin ellerinde.Asıl konumuz okul çağı beslenmesi olduğu için bu konuda neler yapabilirizi sizlerle beraber düşünmek,bu konuda anne ve babalara yol gösterici bazı fikirler vermeye çalışacağım.
Okul çağı dönemi fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, bir dönemdir. Bu dönemde yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu düşünüldüğünde çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı yaşam bilincinin yerleştirilmesi ve yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir.Besinlerin bileşimini oluşturan ve insan organizması için gerekli 50’nin üzerinde besin ögesi bulunmaktadır. Bunlar, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve sudur. Bu besin öğelerinin birisinin veya bir kaçının alımının eksikliği veya fazlalığı büyüme ve gelişimi etkilemekte ve sağlığı bozmaktadır.En çok dikkat etmemiz gereken durumlardan bir tanesi de aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivite azlığı sonrası çağımızın hastalığı obezite meydana gelebilir.Aşırı enerji (kalori) alımının azaltılması için şeker, yağ ve tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Fiziksel aktivite günde en az 1 saat olmalı. Telefon,tablet,bilgisayar ve televizyon kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Çocukların ve gençlerin günlerinin büyük kısmını okulda geçirdikleri düşünüldüğü zaman okulda beslenmenin önemi daha çok artmaktadır. İki ana öğün arasında açlık hisseden çocuk; besleyici değeri düşük, sağlıksız yiyecek ve içeceklerle karın doyurduğu gibi besinlerle geçen hastalık riski artmakta, beslenmenin maliyeti de artmakta ve süreç dengesiz beslenme ile sonuçlanmaktadır.Çocukların kahvaltı ve öğle yemeği arasında ya da öğle ve akşam yemeği arasında aç kalmalarının önüne geçilebileceği gibi sağlıklı besin tüketiminin sağlanmalıdır.
Veliler olarak bizlere düşen en büyük görev çocuklarımızın sabah kahvaltılarını mutlaka yaptırmak öğlen yemeğine kadar açlık hissetme durumlarına göre beslenmelerine kuruyemiş,kurumeyve,yaş meyve temin etmek.Öğlen yemeklerini atlamadan aşırı yağlı tuzlu şekerli besinlerden uzak durarak düzenli bir öğlen yemeği yemelerini sağlamak kantinlerde bakkalarda veya marketlerde satılan hazır paketli gıdalardan mümkün olduğu kadar çocuklarımızı uzak tutmaya çalışmak bizlerin en önemli görevleridir.Düzenli dengeli beslenen günlük bir saat fiziksel aktivite yapan bir çocuk zihinsel fiziksel gelişimini düzenli ve sağlıklı bir biçimde tamamlayarak hem okul hayatında hemde okuldan sonraki erişkinlik döneminde düzenli bir hayat sahibi olur.Atalarımız çok güzel söylemişler "Ağaç yaşken eğilir".Sağlıkcakla kalın.
Facebook yorumları